logo studio international
Published 19/09/2016 email E-MAIL print PRINT

Conrad Shawcross: ‘It’s created a skin for the surface of this building’

The artist explains his use of the moiré effect in designing an optical cloak for a tall industrial building on the Greenwich Peninsula in south-east London

Conrad Shawcross’s largest-scale project to date, the Optic Cloak is an architectural intervention, commissioned by developer Knight Dragon, in which the sculptor has created aluminium cladding for a flue stack 49 metres tall, 20 metres wide and three metres deep, standing on the roadside on the Greenwich Peninsula in south-east London. Making use of the moiré effect, Shawcross has tessellated triangular panels, creating a disrupted surface that allows light through, causing a flux, or undulation, as if the “cloak” were moving. During the evening, the tower will be lit from within, continually redefining the shape of the structure and its surroundings. Inspirations come from such spheres as maritime camouflage, cubism and op art. The Optic Cloak has been designed in collaboration with the architectural practice CF Møller Architects.

Interview by ANNA McNAY
Filmed by MARTIN KENNEDY



studio international logo
Copyright © 1893–2017 The Studio Trust.

The title Studio International is the property of
the Studio Trust and, together with the content,
are bound by copyright. All rights reserved.
studio international cover 1894
Home About Studio
Archive Yearbooks
Interviews Contributors
Video Contact us
twitter facebook RSS feed instagram

Studio International is published by:
Studio Trust, PO Box 1545, New York, NY
10021-0043, USA